Інженерні мережі. Будівництво. Інжиніринг
 
  • 04
  • 01
  • 02
  • 03
 
 

В сучасному світі газове опалення, безсумнівно, найбільш вигідне, поширене та раціональне для споживача. Проте, цього року доводиться обмірковувати можливі варіанти альтернативних енергоносіїв, адже теплопостачання будинків в Україні стає все дорожче. Поки що саме газ залишається найвигіднішим джерелом тепла. Але, перспективи у нього, беручи до уваги невпинне зростання тарифів, достатньо туманні.

 

Підвищення тарифів на газ тільки в 2014 році становило 50%, і це ще не кінець: тарифи будуть підвищуватися в подальшому на 20% щорічно до 2017 року, таке рішення ухвалила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Ситуація значно ускладнюється зменшенням запасів природного газу із року в рік.

 

У країнах Західної Європи для опалення достатньо широко використовуються твердопаливні котли через низьку вартість самого палива. От і наші громадяни все частіше замислюються про необхідність пошуку інших способів опалення. Все більш популярним стає забезпечення тепла в будинках і квартирах з допомогою електричних, твердопаливних котлів і твердопаливних котлів тривалого горіння.

 

Ми вибрали 3 найкращі альтернативи газовому опаленню:

 

 

Твердопаливні котли.

 

 

Це сталевий або чавунний теплогенератор, що використовує як паливо тверді природні матеріали – дрова або вугілля. Серед його переваг можемо відмітити: помірну ціну на паливо та його доступність; можливість використання різних видів палива; незалежність від електрики та інших комунікацій. Середній термін експлуатації такого котла становить близько 15 років.

 

Однак, твердопаливні котли ручного завантаження не завжди зручно використовувати в якості основного джерела тепла, оскільки завантажувати їх потрібно в середньому кілька разів на день, їх чищення також займає чимало дорогоцінного часу. Твердопаливні котли з автоматичною подачею палива, на думку фахівців, є одним з найкращих варіантів влаштування опалення приватного будинку без газу.

 

 

Пелетні котли.

 

 

Різновид твердопаливних котлів, який  завдяки своїй екологічності, стає все популярнішим як за кордоном, так і в Україні, являє собою гранули із спресованих залишків деревини.

 

Один пелетний камін з легкістю може обігріти приватний будинок, магазин, офіс або інше приміщення, вимагаючи мінімуму догляду. Тривалість роботи на одному завантаженні може становити кілька днів. Технологія пелетних печей забезпечує більш ефективне спалювання палива. Такі котли демонструють найнижчі значення викидів продуктів спалювання твердого палива. Вони характеризуються виробленням меншої кількості сажі і золи, ніж твердопаливні котли. Окрім того, пелетні котли є автоматичними і можуть працювати безперервно. Температуру приміщення, що обігрівається таким котлом можна легко регулювати вручну.

 

 

Електричні котли.

 

 

Основними елементами електричного котла є: теплообмінник, що складається з бака з укріпленими в ньому електронагрівачами, блок управління і регулювання. Такі котли є екологічними, мають естетичний вигляд та не потребують великого простору для встановлення. Котли з вихідною потужністю від 2 до 18 кВт чудово задовольняють потребу в теплі. Тиха робота гарантується за рахунок сучасних компонентів керування з низьким рівнем шуму. Простота в експлуатації, безшумність роботи, надійність, довговічність і невисока ціна доповнюють список перерахованих вище переваг електричних котлів. До того ж, у електричних котлів найвищий ККД - 99%.

 

Встановивши альтернативне джерело опалення, не варто забувати про економію тепла в приміщенні. Мало хто знає, але зниження температури в кімнаті на 1° дає 4-5% економії електроенергії, а в нічний час температуру приміщення можна знизити на 2-3°. Варто пам'ятати, що температуру на опалювальному обладнанні на протязі доби не варто міняти більше ніж на 3-5 ° C.  При великому діапазоні регулювання, обладнанню доведеться гріти сильніше та використовувати більше палива, в результаті чого буде досягнутий зворотний ефект і витрати на опалення не знизяться.

 

Існує ще декілька простих хитрощів, про які варто пам'ятати. Як одні з найпростіших способів  економії тепла наші фахівці рекомендують утеплення вікон, влаштування екранів за радіаторами, а також загороджувати електронагрівальні прилади відкритого типу.

 

За прогнозами Світового банку вартість опалення в Україні за 10 років значно зросте; у той же час вартість альтернативних джерел енергії щорічно буде зменшуватися, внаслідок впровадження нових технологій. Тому тут є над чим поміркувати та зрозуміти, що тільки вам вирішувати, коли почнеться опалювальний сезон в вашій оселі!

 
 
 
Контакти
 
ТзОВ «Денова»
 
79014, м. Львів, вулиця Мучна, 23, офіс 4
 
Тел.: +38 (032) 295 84 69
+38 (067) 674 24 99
 
Факс.: +38 (032) 295 84 62
 
e-mail: office@denova.com.ua
 
Ми на LinkedIn
 
На карті